Nesedagen ( 2014 )

Forfatter: Mikko Rimminen
Oversetter: Morten Abildsnes
Originalspråk: Finsk

Jeg klarte fremdeles ikke å vinsje et ord ut av munnen min. Jeg glodde på vegguret, der sekundviseren tørket tavlen glidende, uten å rykke, urokkelig. Jeg forbannet meg selv, dumheten min, tankeløsheten min, hodestupsheten eller stuphodeheten min, alt. Jeg kom til å tenke på et sånt ord som ufaglærthet. Huden følte at de så på meg fra hver sin retning. Det kjentes som om jeg var kledd i maur.

Irma er en ensom kvinne fra Helsinki som lengter etter ­andres nærvær og varme. For å stifte bekjentskaper ringer hun på dørklokker under dekke av å bedrive markedsundersøkelser. Ved hjelp av sine fiktive spørsmål og påfølgende­ «kundeoppfølging» kommer hun nærmere inn på folk, men for noen forekommer ­etter hvert spørsmålene hennes å være litt vel ­underlige, og enkelte begynner å fatte mistanke om at noe ikke er helt slik det burde være.

Nesedagen  er Mikko Rimminens tredje roman. Med sin eksperimentelle og forbløffende språkføring tar han leseren med seg inn i Irmas merkelige tankeunivers. Et univers som både er kaotisk og komisk, der tanker springer fra det ene til det andre gjennom absurde assosiasjoner og hvor det anspente forholdet mellom Irma og hennes omverden stadig kaller på latteren såvel som leserens medfølelse. 

Mikko Rimminen mottok den prestisjefylte Finlandia-prisen for Nesedagen i 2010.

Mikko Rimminen  (1975) er en av de mest anerkjente unge stemmene i den finske litteraturen. Han fikk sitt store gjennombrudd med romanen Pussikaljaromaani («Ølposeroman») som ble nominert til Finlandia-prisen og tildelt Kalevi Jäntti-prisen for unge forfattere. Han er spesielt kjent for sin originale fortellerstemme og sitt morsomme og eksperimentelle språk.

Nesedagen  er hans første bok oversatt til norsk.


Format: Innbundet
ISBN: 988256018109
Pris: Pris kr 349,00

Handlekurven din er tom