En sommer med Montaigne ( 2015 )

Forfatter: Compagnon, Antoine
Oversetter: Agnete Øye
Originalspråk: Fransk

Jeg lurte lenge på om jeg skulle våge å nevne den særdeles uærbødige konklusjonen i Essays, av frykt for å støte sarte lyttere. Men hvis Montaigne selv har sagt det, hvorfor skal ikke jeg kunne gjenta det? Så la gå, siden dette er siste anledning: «Da den store Æsop så sin herre pisse mens han gikk, utbrøt han: ‘Hva blir det neste, må vi skite mens vi løper?’ La oss bruke tiden godt, det vil allikevel være mange ledige og dårlig anvendte stunder.’»

 
«Jeg finner alle emner like fruktbare», skriver Montaigne; for ham kan selv de mest dagligdagse hendelser bli til gjenstand for kontemplasjon over livets store spørsmål: Et fall fra hesteryggen fører til innsikter om menneskets bevissthet; det å miste en tann blir et utgangspunkt for fabuleringer om døden; et møte med en hermafroditt gir grunn til å fundere på det uregjerlige ved viljen og begjæret. Gjennom førti korte kapitler inviterer Antoine Compagnon til en vandring gjennon Montaignes mangesidige og motsetningsfylte tankeverden; på en lett og uanstrengt måte presenterer han Montaignes refleksjoner omkring mennesket, livet og døden, krig og fred, vennskap og kjærlighet.

Antoine Compagnon  er forfatter og professor ved Collège de France i Paris og Columbia University i London. En sommer med Montaigne var opprinnelig en føljetong, fremført på den franske radiokanalen France Inter sommeren 2012; da den sommeren etter kom ut i bokform, ble den gjenstand for stor oppmerksomhet og havnet på bestselgerlistene i Frankrike.

"Ingen gir oss gymnastikk for en smidigere tankegang som Montaigne." (Olav Egil Aune, Vårt Land)


ISBN: 9788256018468
Pris: Pris kr 199,00

Handlekurven din er tom