Bønn for Tsjernobyl ( 2014 )

Forfatter: Svetlana Aleksijevitsj
Oversetter: Hege Susanne Bergan
Originalspråk: Russisk

Vi gratulerer Hege Susanne Bergan med Kritikerprisen for beste oversettelse 2015

På mindre enn tre døgn ble atomkrafteksplosjonen i Tsjernobyl en global katastrofe som rammet og påvirket hele verden. I dag, 30 år senere, begynner vi å danne oss et bilde av de massive ringvirkningene ulykken har fått. Journalisten Svetlana Aleksijevitj, har i tre år reist rundt i de mest utsatte områdene for å samle vitnesbyrd om livene til menneskene som kom tettest på. Hvordan lever de i dag? Hva opptar dem? Hva tenker de om fremtiden? Hva er deres historie?
 

I Bønn for Tsjernobyl  kommer vi tettere på menneskene enn noen gang før. Vi møter soldater som ble sendt inn for å vokte og rydde de kontaminerte områdene. Mødre og bestemødre som nekter å forlate hjemmene sine og blir boende i fraflyttede spøkelsesbyer. Koner som nektet å forlate sine døende menn. Aleksijevitj går dokumentarisk til verks og lar menneskene fortelle historiene med sine egne ord. Alle har de opplevd dramatiske omveltninger i livene sine som følge av atomkraftulykken. De beretter om dyp sorg og stort mot, men kanskje viktigst, om å tørre å tenke på fremtiden, om hverdagsgleder, livslyst og menneskers evne til å finne nye måter å leve på, i møte med en usynlig trussel.

”Jeg har alltid med meg to buketter: en til ham, og den andre legger jeg i hjørnet til henne … Jenta mi reddet meg, hun tok hele strålingsstøyten, hun ble som en strålingsavleder. Så liten. Det lille nurket … Kan man virkelig drepe med kjærlighet?”
Ljudmila Ignatenko, enken etter brannmannen Vasilij Ignatenko.

Svetlana Aleksijevitj (1948) er født i Ukraina og vokste opp i Hviterussland. Hun er russiskspråklig journalist og forfatter, og er en av de viktigste skildrerne av menneskers, og spesielt kvinners, erfaringer i det sovjetiske samfunnet. Bøkene hennes har vunnet en rekke priser, blant annet Svenska PENs Tucholsky-pris. Bønn for Tsjernobyl  er hennes første bok oversatt til norsk. Aleksijevitj gjester Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai.


Format: Innbundet
ISBN: 9788256017638
Pris: Pris kr 349,00

Handlekurven din er tom